27/09/2017

La URV coordina un projecte europeu per definir i oferir serveis climàtics adaptats a les necessitats de diferents sectors

El projecte, de tres anys de durada, el coordina el Centre en Canvi Climàtic C3 i integra els treballs de 16 grups de recerca de 12 països

La variabilitat climàtica afecta fortament Europa: la sequera influeix en l’agricultura, els extrems de temperatura augmenten la mortalitat, la presència o absència de neu incideix en els recursos hídrics i el turisme hivernal i la velocitat del vent influeix en la generació d’energia renovable. Són alguns dels exemples de com el clima afecta els diferents sectors i que evidencien la necessitat de tenir serveis climàtics adaptats a les necessitats de cadascun d’ells, especialment en el context del canvi climàtic.

I això és el que faran durant tres anys els 16 grups de recerca de 12 països europeus -Bèlgica, Espanya, Finlàndia, França, Itàlia, Irlanda, Països Baixos, Portugal, Regne Unit, República Txeca, Suècia, Romania- socis del projecte INDECIS: “Integrated approach for the development across Europe of user oriented climate indicators for GFCS high priority sectors”. Coordinats per l’investigador del Centre en Canvi Climàtic, C3, Enric Aguilar, INDECIS proporcionarà un enfocament integrat per produir un conjunt d’índex climàtics rellevants dirigits a l’agricultura, reducció del risc de desastres, energia, salut, aigua, i turisme.

Per aconseguir-ho, el projecte INDECIS inventariarà i catalogarà conjunts de dades existents de precipitació, temperatura, velocitat del vent i durada del sol, buscarà noves bases de dades i desenvoluparà nous mètodes i eines per garantir la seva qualitat i homogeneïtat. A més, recollirà informació sobre indicadors de clima i treballarà per millorar-los i convertir-los en un servei adaptat als diferents sectors.

El projecte s’ha iniciat aquest setembre i està finançat per l’European Research Area for Climate Services (ERA4CS). La Universitat Rovira i Virgili, a través del Centre en Canvi Climàtic C3, en serà el coordinador i, a més, liderarà la part de la recerca sobre qualitat i homogeneïtat de dades climàtiques. Ho farà en col·laboració amb el Grup de Recerca d’Anàlisi Territorial i Estudis Turístics (GRATET) i el Grup de Recerca en Comunicació ASTERISC, que participaran en el desenvolupament dels serveis climàtics específics pels diferents sectors d’activitat -molt especialment el del turisme- i en la generació de l’estratègia de disseminació dels propis serveis climàtics i, en general, dels resultats del projecte. De l’Estat espanyol, hi participen l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), el Centre Nacional de Supercomputació (BSC), l’Institut Pirenaic d’Ecologia (IPE/CSIC) i l’Institut d’Hidràulica Ambiental de la Universitat de Cantàbria.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*