13/02/2020

La URV s’adhereix al projecte Inspira STEAM, per al foment de vocacions científiques entre les noies de sisè de primària

Investigadores de l’ETSE i l’ETSEQ organitzen i coordinen aquesta iniciativa a Tarragona, en què participen 11 escoles i més de 500 alumnes

Despertar vocacions científiques i tecnològiques, especialment entre les noies, és l’objectiu principal del projecte Inspira STEAM, una iniciativa pionera basada en accions de sensibilització i mentoria, que imparteixen de forma desinteressada dones professionals del món de la investigació, la ciència i la tecnologia. La Universitat Rovira i Virgili s’ha adherit al projecte en aquest curs 2019-20, i les sessions van començar el passat gener.

Inspira ha estat coordinat a nivell de l’Estat espanyol per la Universitat de Deusto des de el 2016 i la URV lidera, organitza i coordina el projecte a la província de Tarragona a través de l’ETSE i l’ETSEQ, de la mà de la investigadora del Departament d’Enginyeria Mecànica Cristina Urbina. A la demarcació s’hi han adherit 11 escoles amb la participació de més de 500 nois i noies i 44 mentores, 15 de les quals són de 6 departaments diferents de la Universitat.

El cor de el projecte Inspira són les mentores que, de manera voluntària, acosten el seu dia a dia a noies i nois a través de 6 sessions de treball en horari lectiu. Totes les mentores són científiques i tecnòlogues, que desenvolupen la seva activitat professional en diferents àmbits: acadèmic, empresarial, investigació, gestió, etc. Durant les sessions de treball s’aborden temes com els estereotips que ens envolten, la feina o dones i ciència al llarg de la història. Amb aquestes trobades entre mentora i noies es vol ajudar a dissipar dubtes i objeccions sobre les professions en ciència i tecnologia, a aclarir les seves motivacions i afermar la seva autoestima per iniciar aquest camí professional, si així ho desitgen.

El nombre d’estudiants que opten per una formació tecnològica decreix cada any, sobretot entre el col·lectiu femení. Tot i que el 54,3% del total d’estudiants del sistema universitari espanyol són dones, la seva presència a les titulacions tècniques com Enginyeria i Arquitectura decau al 26,4% (a Tarragona només un 18% dels alumnes fa carreres d’enginyeria, i d’aquest 18%, nomes un 20% són dones).

A nivell de l’Estat, hi ha gairebé 4.000 homes i dones implicats en el projecte, a més de 125 escoles i més de 350 mentors treballant altruistament en aquesta iniciativa. Inspira STEAM és un projecte promogut per la Universitat de Deusto, que compta amb la col·laboració de Innobasque a Euskadi, BBK, Roche, Barcelona Activa, Silk, HP Foundation, Edenway, Caixa Bank, Dow, DuPont Water Soilutions, Elyx-Polymers i la Universitat Rovira i Virgili a Catalunya, CIOnet a Madrid, la UCA a Andalusia, la Universitat de Vigo a Galícia, la Universitat d’Oviedo a Astúries i el finançament de les tres diputacions forals: Biscaia, Guipúscoa i Àlaba a més de l’Ajuntament de Sant Sebastià.

 

Print Friendly, PDF & Email