18/03/2015
Les guies dietètiques dels Estats Units incorporen les recomanacions del projecte Predimed
Les noves guies dietètiques dels Estats Units inclouen la dieta mediterrània i els resultats del projecte Predimed (Prevenció amb Dieta Mediterània) com a principals recomanacions per evitar les malalties cardiovasculars i per tenir una alimentació saludable.
Les noves guies dietètiques dels Estats Units inclouen la dieta mediterrània i els resultats del projecte Predimed (Prevenció amb Dieta Mediterània) com a principals recomanacions per evitar les malalties cardiovasculars i per tenir una alimentació saludable.
L’edició de les noves guies dietètiques que elabora el Secretariat de Salut i Serveis Humans i el Secretariat d’Agricultura dels Estats Units ja inclouen la dieta mediterrània i els resultats del projecte Predimed (Prevenció amb Dieta Mediterània) com a principals recomanacions per evitar les malalties cardiovasculars i per tenir una alimentació saludable. Aquestes guies, que es revisen en base les darreres evidències científiques, són les que s’utilitzen com a base per al disseny dels programes d’educació nutricional i alimentària i marquen les tendències de consum en base als recents coneixements científics. En el projecte Predimed hi ha tingut una participació activa la Unitat de Nutrició Humana de la URV i de l’IISPV -dirigida pel professor de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, Jordi Salas-Salvadó catedràtic de Nutrició i Bromatologia de la URV i investigador del CIBERobn- en col·laboració amb l’Institut Català de la Salut. Segons Salas-Salvadó aquest és un “canvi important per les recomanacions dietètiques ja que tenen en compte el risc de malalties cardiovasculars i la diabetis” i explica que, el que es té present en aquestes guies és un patró dietètic, més que no pas els nutrients i els aliments de forma aïllada.
Aquestes recomanacions “tenen un gran impacte a nivell mundial” apunta el doctor, ja que marquen les tendències de consum. Els resultats del primer projecte Predimed han facilitat que la dieta mediterrània hagi entrat a formar part de l’evidència científica i passi a ocupar un lloc destacat com un dels patrons dietètics més saludables per a la prevenció de les malalties cardiovasculars, com van evidenciar les conclusions d’aquest assaig clínic.
Predimed és un assaig clínic multicèntric dut a terme entre els anys 2003 i 2011 en què s’ha avaluat l’eficàcia de la dieta mediterrània en la prevenció primària de malalties cardiovasculars i la diabetis després de fer el seguiment de més de 7.000 persones d’entre 55 i 80 anys durant una mitjana de cinc anys. D’aquest projecte se n’han publicat prop de 150 articles científics i els seus responsables apunten que la gran quantitat de dades que s’han recollit durant l’assaig els permet poder continuar explotant els resultats durant molts anys més, degut a la gran quantitat de mostres biològiques que es poden utilitzar.
L’assaig l’han dut a terme 16 grups d’investigació de set comunitats autònomes , liderats pel Dr. Ramon Estruch del Hospital Clínic de Barcelona i ha estat finançat per l’Institut de Salut Carlos III per mitjà de les xarxes temàtiques de recerca cooperativa i del CIBER de Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició (CIBERobn). Fa un any i mig es va iniciar un nou estudi , el Predimed Plus, que té per objectiu determinar l’efecte sobre la mortalitat cardiovascular ajuntant per primera vegada un patró de dieta mediterrània tradicional hipocalòrica amb activitat física i teràpia conductual. Es tracta d’un assaig clínic aleatoritzat de prevenció primària cardiovascular en pacients d’edat avançada amb sobrepès o obesitat i síndrome metabòlica en una mostra de 6.000 persones, 300 dels quals procedents del node Reus-Tarragona.
Més informació: Scientific Report of the 2015 Dietary Guidelines Advisory Comitee
Més notícies de: alimentació saludable, dieta mediterrània, Jordi Salas-Salvadó, nutrició, Predimed