20/04/2020

L’oli d’oliva demostra la seva capacitat protectora contra l’infart en la població dels Estats Units

Investigadors de la URV, la Universitat de Navarra i el CIBEROBN han analitzat durant 30 anys més de 90.000 pacients

Un estudi de seguiment de 30 anys en més de 90.000 pacients dels Estats Units ha posat de manifest els beneficis sobre la salut cardiovascular que té a llarg termini el consum d’oli d’oliva. L’estudi, encapçalat per investigadors de la Universitat Rovira i Virgili, la Universidad de Navarra i el CIBEROBN en col·laboració amb la Universitat de Harvard, ha posat de manifest que consumir mitja cullerada més d’oli d’oliva en la dieta comporta una reducció relativa dels infarts d’un 18% (amb un marge de confiança d’entre el 9 i el 27%), independentment d’altres factors. Els resultats d’aquest treball s’han publicat a la revista de la Societat Americana de Cardiologia.

Es tracta del primer gran estudi que valora la població dels Estats Units en relació a llarg termini amb el consum d’oli d’oliva i la malaltia cardiovascular (infarts de miocardi o cerebrals). L’equip investigador, en què ha intervingut Jordi Salas-Salvadó, responsable de la Unitat de Nutrició Humana de la URV, va analitzar durant 30 anys dades nutricionals i d’estil de vida de més de 90.000 persones voluntàries (61.000 dones i 32.000 homes), entre les que van donar-se 9.797 casos de malaltia cardiovascular greu.

No va ser possible diferenciar entre l’oli d’oliva comú i l’oli d’oliva verge extra (AOVE), tot i que altres estudis han trobat que l’AOVE té més beneficis en prevenció vascular, probablement degut als seus antioxidants, polifenols, vitamines i altres compostos bioactius.

Aquest nou estudi és un argument per defensar que qualsevol tipus d’oli d’oliva constitueix una bona elecció per substituir els greixos animals i saturats en tots els usos culinaris, segons els investigadors. Un aspecte interessant és la comparació que es fa entre les diferents opcions de greixos. Per exemple, substituir la mantega, maionesa o nata per oli d’oliva demostra una reducció eficaç del risc de malalties cardiovasculars greus.

Oli d’oliva, model ideal de greix culinari

Les recerques prèvies sobre oli d’oliva i salut del cor s’havien realitzat fins ara sobretot en poblacions mediterrànies. Ara, l’equip investigador ha comprovat que s’han pogut replicar en pacients dels Estats Units els resultats que fa anys que s’observen a l’Estat espanyol. Aquests resultats avalen que tots els tipus d’oli d’oliva s’associen a un menor risc de malalties cardiovasculars, i en aquest sentit els investigadors consideren que aquest producte s’ha de considerar com el model ideal de greix culinari.

Estudis previs, com l’assaig PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània) fets amb oli d’oliva verge extra ja apuntaven els resultats que ara s’han obtingut amb la població dels Estats Units per a tot tipus d’oli d’oliva i estan marcant les pautes mundials d’una nutrició saludable.

Referència bibliogràfica: Marta Guasch-Ferré, Gang Liu, Yanping Li, Laura Sampson, JoAnn E.Manson, Jordi Salas-Salvadó, Miguel A. Martínez-González, Meir J. Stampfer, Walter C. Willett, Qi Sun, Frank B. Hu. Olive Oil Consumption and Cardiovascular Risk in U.S. Adults https://doi.org/10.1016/j.jacc.2020.02.036

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*