11/07/2023
Sis projectes de recerca, premiats pel Consell Social de la URV pel seu impacte social
Tracten sobre la protecció de la infància víctima d'abusos sexuals, la gestió de la mobilitat sostenible, l'aplicació de la intel·ligència artificial per millorar l'atenció de les persones amb discapacitat, la detecció de gasos tòxics amb nous sistemes, la millora del diagnòstic d'encefalopatia en nounats i la qualitat alimentària dels restaurants
Tracten sobre la protecció de la infància víctima d'abusos sexuals, la gestió de la mobilitat sostenible, l'aplicació de la intel·ligència artificial per millorar l'atenció de les persones amb discapacitat, la detecció de gasos tòxics amb nous sistemes, la millora del diagnòstic d'encefalopatia en nounats i la qualitat alimentària dels restaurants
El Consell Social de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha atorgat el Premi Joan Pedrerol Gallego a l’Impacte Social de la Recerca 2023 a sis projectes impulsats per investigadors i investigadores de diferents àmbits de coneixement de la Universitat. La finalitat d’aquest premi és identificar i reconèixer les millors experiències en la definició, anàlisi i aportació d’evidències de l’impacte, o potencial impacte social, de la recerca realitzada a la URV, i avançar cap una cultura que integri l’impacte social en les diferents etapes del procés científic.
Per això existeixen dues modalitats: ex ante, per a les línies de recerca iniciades recentment, i ex post, per a les línies de recerca amb més de tres anys de trajectòria i projectes ja finalitzats.
Evitar la revictimització de la infància víctima d’abusos sexuals
En l’àmbit de les ciències socials i humanitats, en la modalitat ex ante, les investigadores del grup de recerca Territori, Ciutadania i Sostenibilitat Stephanie Victoria Ascencio Serrato, Roser Casanova Martí, Elisabet Cerrato Guri, María África Cruz Jiménez, Víctor Manuel Merino Sancho, Sonia Pujol André, Núria Torres Rosell i Eva Zafra Aparici han estat guardonades pel projecte “Impact of the Barnahus model on protecting the rights of children victims of sexual abuse in the criminal justice system“.
L’objectiu d’aquesta recerca internacional és promoure els drets de la infància víctima de violència sexual i millorar la protecció que se’ls dispensa des del sistema de justícia penal. Les investigadores treballen per determinar l’impacte de la implantació del model nòrdic Barnahus a Tarragona i valorar la seva efectivitat a l’hora de reduir la victimització secundària.
Anàlisi dels patrons de mobilitat per fomentar la mobilitat sostenible
En la modalitat ex post, Aaron Gutiérrez Palomero, del Grup de Recerca d’Anàlisi Territorial i Estudis Turístics (GRATET), ha estat guardonat pel projecte “Estudi de mobilitat al Camp de Tarragona: identificació de pautes i generació de coneixement per a la gestió de la mobilitat sostenible” que, a partir de la col·laboració amb l’Autoritat Territorial de la Mobilitat (ATM), ha permès generar dades i informació inèdita per entendre les pautes de mobilitat al Camp de Tarragona i aplicar el nou coneixement científic al foment de la mobilitat sostenible.
A partir de l’anàlisi dels patrons de mobilitat dels residents i els visitants, s’ha pogut determinar com potenciar els modes de transport de menor impacte i millorar l’eficiència de l’ús del vehicle privat, garantir l’accés de tots els col·lectius als serveis públics i als centres d’activitats i assegurar el moviment eficient de mercaderies. Els processos de generació d’informació i d’anàlisi desenvolupats són plenament transferibles a d’altres territoris, especialment en aquells on la mobilitat turística sigui un factor a tenir en compte.
Una plataforma de teleassistència per millorar el benestar de persones amb discapacitat
En l’àmbit de ciències experimentals, enginyeria i arquitectura, en la modalitat ex ante, han estat guardonats Domènec Puig Valls i Hatem Abdellatif Rashwan, del grup de recerca Tecnologies Intel·ligents Avançades per a la Gestió del Coneixement (ITAKA), pel projecte “La Intel·ligència Artificial al servei de la millora de la qualitat de vida i de la vida independent de les persones amb discapacitat”, a través del qual crearan una plataforma d’acció comunitària per al benestar emocional amb un sistema basat en Intel·ligència Artificial.
Així, el projecte explorarà la creació d’un nou model d’atenció social a través de l’acció conjunta amb persones amb trastorn mental i la plataforma esdevindrà una solució de teleassistència per facilitar la coordinació entre els diferents prestadors de serveis a domicili a persones dependents, empoderant a l’usuari, oferint un suport personalitzat, en un entorn estable, segur, senzill, facilitador i adaptat.
Nanosensors per detectar gasos a l’activitat ramadera i la química
En la modalitat ex post, Eduard Llobet Valero i Eric Navarrete Gatell, del grup de recerca Microsystems and Nanotechnologies for Chemical Analysis (MINOS), rebran el premi pel projecte “Sistemes autònoms per la detecció selectiva de gasos tòxics/inflamables“. El projecte ha desenvolupat sensors nanoestructurats en estat sòlid per la detecció selectiva de gasos, incloent-hi hidrogen, metà, amoníac i àcid sulfhídric. Els sensors s’enllacen per formar una xarxa autònoma sense fils aplicant l’Internet de les coses.
D’aquest projecte ha nascut l’spin-off NanoChronia S.L. per la comercialització de la tecnologia, que pretén ser una eina de seguretat per accelerar la transició cap a una energia descarbonitzada proporcionant un mapa de concentracions de gas si hi ha una fuita. Ja s’ha provat al sector porcí, on aquests sistemes permeten la mesura i control d’amoníac i ofereixen una solució a la nova legislació que obliga els ramaders a tenir un control sobre els nivells d’amoníac a les instal·lacions, millorant la salut i el benestar animal, la seguretat dels treballadors i de la societat. Però té aplicacions a la resta del sector ramader i a la indústria química.
Un elèctrode per diagnosticar amb més eficàcia les encefalopaties i l’epilèpsia en nounats
En l’àmbit de ciències de la salut i de la vida, en la modalitat ex ante, han estat guardonats Ismael Ávila Piñero, Albert Fabregat Sanjuan, Jordi Júlvez Calvo, Susana Larrosa Capacés, Rosa Pàmies Vilà, Vicenç Pascual Rubio i Agnès Rigo Vidal, del grup de recerca Neurociència Clínica i Epidemiològica (NeuroÈpia) -IISPV-URV-, pel projecte “aCUP-E Advanced Cup Electrode for Newborns. Desenvolupament d’un dispositiu mèdic per nounats per ampliar l’ús de l’aEEG generant una millora social, clínica i econòmica“. L’equip ha desenvolupat un elèctrode per registrar l’activitat cerebral de tots els nounats prematurs i nadons amb risc de desenvolupar encefalopaties amb l’objectiu que s’ampliï aquesta monitorització que actualment només es fa a nadons amb un risc alt.
Es preveu que el desenvolupament d’un elèctrode específic per a encefalografia integrada per amplitud i l’assaig clínic en curs tindran un fort impacte socioeconòmic, ja que aquesta tecnologia ajudarà a diagnosticar i tractar amb més precisió i eficàcia les encefalopaties i les epilèpsies en els nounats
Una intervenció que incrementa la qualitat alimentària dels restaurants
En la modalitat expost ex post, Elisabet Llauradó Ribé, Rosa Solà Alberich, Lucía Tarro Sánchez i Rosa Maria Valls Zamora, del grup de recerca Functional Nutrition, Oxidation and Cardiovascular Disease Research Group (NFOC-salut), han estat guardonades pel projecte “Àpats Saludables – millora de l’oferta gastronòmica a nivell nutricional i millora de la gestió d’al·lèrgens alimentaris dels restaurants de la província de Tarragona”.
Per millorar l’oferta gastronòmica nutricional i la gestió dels d’al·lèrgens en restauració, aquest equip va fer una intervenció en 44 restaurants de la demarcació de Tarragona, que incloïa formació per al personal de cuina i de sala sobre la dieta mediterrània, com fer que el menú del restaurant fos més saludable i com gestionar els al·lèrgens alimentaris, així com una APP per ajudar els xefs a millorar les seves receptes en aspectes nutricionals i lliures d’al·lèrgens, entre d’altres. Després de dotze mesos d’intervenció, es va incrementar la qualitat de l’alimentació mediterrània, l’orientada a la celiaquia i els nutrients dels postres.
Els premis del Consell Social a l’Impacte Social de la Recerca porten el nom de Joan Pedrerol Gallego, que va ser president d’aquest òrgan de la URV del 2015 al 2021 i sota el mandat del qual van instaurar-se els guardons.
Més notícies de: reconeixements