14/02/2017

Una nova eina avalua el risc d’exposició a químics en ingerir peix i marisc

Investigadors del grup de recerca Tecnatox de la Universitat Rovira i Virgili ha desenvolupat una eina interactiva orientada a minimitzar l’exposició a contaminants químics derivats del consum de peix i marisc. Aquesta aplicació forma part d’un projecte europeu en què han participat 18 institucions de 10 països, que ha finançat la Comissió Europea dins del 7è Programa Marc

Avaluar els riscos derivats de la ingesta de peix i marisc, com a conseqüència de la presència a substàncies químiques, és un dels objectius de Ecsafeseafood (Priority environmental contaminants in seafood: safety assessment, impact and públic perception). En aquest projecte de recerca europeu ha participat el grup Tecnatox de la URV juntament amb altres 17 institucions de 10 països europeus.

Aquest grup de recerca de la URV ha dissenyat i desenvolupat una nova eina interactiva anomenada Fishchoice, orientada a minimitzar l’exposició a contaminants químics derivats del consum de peix i marisc, que manté -o fins i tot millora- la ingesta de diferents nutrients, com ara àcids grassos.

Aquest assistent informàtic està enfocat a optimitzar la dieta personal de qualsevol individu en funció dels riscos per la ingesta de contaminants emergents, d’una banda, i dels beneficis a través dels nutrients, de l’altra. S’han dissenyat dues versions, una per a usuaris bàsics i una per a professionals de la nutrició i la salut, totes dues de lliure accés a través de la web www.fishchoice.eu.

El programa permet a l’usuari crear el seu menú setmanal, amb la possibilitat d’escollir entre 24 espècies de peix i marisc. Un dels avantatges respecte altres programes és que s’hi ha afegit informació específica per a dones embarassades i mares lactants, un dels grups de població més sensibles quant al possible impacte de la ingesta dietètica de contaminants químics.

La web s’ha traduït a 5 idiomes, entre els quals castellà i anglès, tot i que en breu se n’aniran incorporant de nous, com el català.

Fishchoice ha estat dissenyat i desenvolupat per Tecnatox, sota la direcció del professor Josep Lluís Domingo, Catedràtic de Toxicologia de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut. En el projecte, també hi han participat investigadors del Departament de Química Analítica i Química Orgànica i del Departament d’Enginyeria Química de la URV.

Referència bibliogràfica: Vilaverta, L., Borrell, F., Nadal, M., Jacobs, S., Minnens, F., Verbeked, W., Marquese, A., Domingo, JL.”Health risk/benefit information for consumers of fish and shellfish: FishChoice, a new online tool“. Food and Chemical Toxicology. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.fct.2017.02.004

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*