L’associació entre els nivells d’un biomarcador —anomenat receptor soluble de la transferrina (RsTf)— i el risc de tenir diabetis tipus 2 en una població d’alt risc cardiovascular depèn de la presència o absència de l’obesitat
diabetis
A tot el diari
Consumir greixos saturats i d’origen animal, com la mantega, rica en àcids grassos saturats i trans, s’associa a tenir més risc de patir diabetis tipus 2. En canvi, el consum de iogurt sencer comporta menys risc. És el resultat del seguiment durant quatre anys de més de 3.000 homes i dones d’entre 50 i 80 anys participants en el projecte PREDIMED, estudi clínic d’intervenció nutricional en pacients amb alt risc cardiovascular
Són projectes de recerca en malalties dedicades a la diabetis i obesitat de la Fundació La Marató de TV3 que han estat atorgats a través de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili. Els projectes són liderats pels doctors Joan Vendrell, Sonia Fernández i Jorge Joven
Investigadors de la URV i de l’IISPV han descobert que les persones amb obesitat no només acumulen glicogen als músculs i al fetge, com la resta de persones, sinó que també l’emmagatzemen als adipòcits, les cèl·lules que formen el greix corporal. Com a conseqüència, aquestes cèl·lules del greix no fan correctament la seva funció i la persona desenvolupa resistència a la insulina, que pot acabar originant diabetis del tipus 2. Aquesta ruta metabòlica, descrita per primera vegada, situa el glicogen com un nou actor dins la patologia de l’obesitat
Un estudi liderat per investigadors de la URV, l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili i CIBERDEM ha analitzat com és l’estructura de la fracció de les lipoproteïnes HDL (colesterol “bo”) en pacients diabètics per explicar-ne el mal funcionament. Els resultats de la recerca els recull Scientific Reports, una publicació de la revista científica Nature
Els dos nous treballs d’investigació s’emmarquen en el projecte PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània). En un d’aquests, publicat a la revista “Diabetis Care” i coordinat per la URV, es conclou que la dieta mediterrània complementada amb oli d’oliva redueix en un 44% el risc de patir retinopatia en els pacients diabètics. L’altre treball, publicat a la revista “JAMA Internal Medicine”, associa la dieta mediterrània amb una reducció del risc de patir càncer de mama. Aquest darrer estudi està coordinat per la Universitat de Navarra i hi han participat investigadors de la URV, encapçalats pel catedràtic Jordi Salas-Salvadó
La Fundació Privada Daniel Bravo Andreu ha atorgat tres beques d’investigació biomèdica per fer estades a l’estranger. Una d’elles ha estat per a l’investigador Jordi Merino, de la Universitat Rovira i Virgili i l’Hospital Sant Joan de Reus. El jove farà una estada de nou mesos en un grup de recerca cardiovascular a l’Hospital General de Massachusetts, als Estats Units
Un article publicat al “Nature Scientific Reports” posa al descobert l’oxidació de l’aminoàcid metionina com un marcador en sang indicatiu de l’estat d’oxidació del colesterol bo, fet que provoca que el colesterol no pugui madurar i que no faci la seva funció protectora.
El Grup d’Investigació en Diabetis i Malalties Metabòliques Associades de la URV estudia les alteracions de les cèl·lules que causen aquestes malalties, amb l’objectiu de trobar tractaments per millorar la salut dels pacients