La investigadora Raquel Cumeras busca quins poden ser els biomarcadors del càncer de bufeta per facilitar-ne el diagnòstic i el tractament
càncer
A tot el diari
Resultats de l’estudi PREDIMED (PREvenció amb DIeta MEDiterrànea) suggereixen una associació protectora entre el consum de lactis, especialment de llet baixa en greix, i el risc de desenvolupar aquest tipus de càncer
Resultats recents de l’estudi PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània) mostren una associació protectora entre el consum de llegums , especialment les llenties, i el risc de mortalitat per càncer
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el càncer és una de les principals causes de mort a escala mundial. Tanmateix, segons les diferents entitats de referència, més del 30% de les morts causades per aquesta malaltia es podrien prevenir modificant o eliminant factors de risc claus, especialment els relacionats amb l’estil de vida i l’alimentació. En aquest sentit, un tema de debat infundat ha estat el paper dels lactis. Dietistes-nutricionistes recomanen el seu consum.
Una recerca de la URV ha fixat les necessitats dels adolescents després de sotmetre’s a un tractament oncològic: estar bé físicament i emocionalment, tornar a sentir-se “normal” socialment i emprendre una vida lliure de la malaltia, són les principals. A diferència dels adults, destaquen preocupacions en temes de fertilitat i salut sexual, el suport familiar i les relacions amb els companys
Un equip multidisciplinari de científics internacionals encapçalats per la Universitat de Southampton (Regne Unit) i del que formen part els investigadors de la URV Oscar Yanes, Roger Guimerà i Marta Sales, ha estat seleccionat junt amb vuit grups més, per participar de la fase final del Grand Challenge Award, que impulsa el Cancer Research UK i que preveu lliurar 20 milions de lliures pel finançar un projecte que resolgui algun dels reptes més complexos en la recerca del càncer
Una investigació de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili (URV) i hospitals espanyols revela que les cèl·lules de càncer de mama necessiten capturar àcids grassos del seu exterior per seguir proliferant. Els resultats de la recerca s’han publicat a la revista Nature Communications
La nova tècnica, que s’aplicarà inicialment en el càncer de mama, es podria convertir en una alternativa a la quimioteràpia i la radioteràpia
La investigació, coordinada per la Universitat de York del Regne Unit amb la participació d’investigadors de la Universitat Rovira i Virgili, ha posat en relleu el risc potencial de càncer entre els no fumadors – particularment els nens petits- exposats als gasos i a les partícules del fum de tabac dipositat en les superfícies de la llar. L’estudi, que s’ha fet en llars de Tarragona, manifesta que els riscos de l’exposició al tabac no acaben quan s’apaga una cigarreta, sinó que s’està en risc pel contacte amb superfícies i pols contaminats per gasos de combustió i partícules residuals . Fins ara, els riscos potencials de càncer per aquesta via d’exposició, que es coneix com fum de tercera mà (Thirdhand tobacco smoke (THS), en anglès), han estat molt poc estudiats i no s’han considerat en les polítiques de salut pública
Unió Corporació Alimentària de Reus ha desenvolupat l’ingredient, que porta per nom Fiberox, una fibra antioxidant per la que Unió va rebre el Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària de la Generalitat