La recerca de l’IISPV, amb la col·laboració de la URV, contribuirà a què les seqüeles físiques més comunes puguin ser tractades de forma més efectiva en el cas de les persones fumadores, les de major risc
Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili
A tot el diari
Es tracta d’un grup reduït de persones infectades pel VIH que poden mantenir càrregues virals reduïdes durant anys sense prendre medicació antiviral
La investigadora Raquel Cumeras busca quins poden ser els biomarcadors del càncer de bufeta per facilitar-ne el diagnòstic i el tractament
La investigadora Nerea Becerra presenta al Simposi Internacional de Diabetis i Nutrició una comunicació sobre els beneficis dels llegums en la prevenció d’aquesta malaltia
El patronat de l’Institut l’ha escollit després d’un procés de selecció que es va iniciar el passat juliol i que s’ha resolt aquest desembre. El doctor Vendrell, que substitueix Oriol Solà-Morales, ha manifestat la voluntat de treballar amb il·lusió per tal d’impulsar un Institut d’Investigació capdavanter al territori en l’àmbit de la recerca biomèdica
Són projectes de recerca en malalties dedicades a la diabetis i obesitat de la Fundació La Marató de TV3 que han estat atorgats a través de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili. Els projectes són liderats pels doctors Joan Vendrell, Sonia Fernández i Jorge Joven
Beure més de cinc gots per setmana de begudes ensucrades o edulcorades, incloent-hi les begudes light i els sucs de fruita, augmenta l’obesitat abdominal, la hipertensió arterial, els nivells de triglicèrids en sang i redueix el colesterol bo. Són les principals conclusions d’una recerca realitzada en 1.868 persones d’entre 55 i 80 anys amb un alt risc cardiovascular. El treball forma part de l’estudi PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània), i els resultats s’han publicat a la revista Journal of Nutrition
Adoptar un patró de dieta mediterrània, rica en greixos d’origen vegetal a partir d’aliments naturals (oli d’oliva i fruita seca) i sense restricció calòrica s’associa a una lleugera reducció del pes i menys circumferència de la cintura abdominal, en comparació d’una dieta baixa en greix en individus amb alt risc cardiovascular. És la conclusió d’un article que s’ha publicat a la revista The Lancet Diabetes & Endocrinology aquest dimarts
Investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili-Hospital Sant Joan de Reus i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, que formen part de la xarxa CiberObn, han dut a terme el primer estudi que demostra que la dieta mediterrània disminueix el risc de tenir uns nivells elevats d’acilcartinines, uns tipus de metabòlits o substàncies en sang que, en excés, augmenten el risc de malaltia cardiovascular. El treball, que forma part de l’estudi PREDIMED, s’ha publicat a la revista científica The American Journal of Clinical Nutrition
Investigadors de la URV i de l’IISPV han descobert que les persones amb obesitat no només acumulen glicogen als músculs i al fetge, com la resta de persones, sinó que també l’emmagatzemen als adipòcits, les cèl·lules que formen el greix corporal. Com a conseqüència, aquestes cèl·lules del greix no fan correctament la seva funció i la persona desenvolupa resistència a la insulina, que pot acabar originant diabetis del tipus 2. Aquesta ruta metabòlica, descrita per primera vegada, situa el glicogen com un nou actor dins la patologia de l’obesitat