Un panell internacional d’experts en nutrició, en què hi ha dos investigadors de la URV-IISPV, incideix en la importància del consum de cereals integrals
Jordi Salas-Salvadó
A tot el diari
El projecte estarà dirigit per investigadors de la Universitat Rovira i Virgili-IISPV, de la Universitat de Navarra i de la Universitat de Harvard
Incloure en la dieta diària hortalisses de fulla verda com la col, els espinacs o les bledes i verdures com el bròquil i la coliflor pot fer disminuir el risc de patir cataractes en gairebé un 30%
La Fundació Privada Daniel Bravo ha atorgat quatre beques d’investigació biomèdica per fer estades a l’estranger. Una d’elles ha estat per a Marta Guasch, que farà una estada a la Harvard TH Chan School of Public Health
L’associació entre els nivells d’un biomarcador —anomenat receptor soluble de la transferrina (RsTf)— i el risc de tenir diabetis tipus 2 en una població d’alt risc cardiovascular depèn de la presència o absència de l’obesitat
Set investigadors de la URV es troben a la llista dels 500 més citats (índex h), a partir de dades del Google Scholar Citations i, d’aquests, el catedràtic destaca entre els 100 primers
La infertilitat s’ha convertit en un problema de salut pública mundial que afecta el 15% de totes les parelles en edat reproductiva. Els factors masculins, entre els quals s’inclouen la disminució de la qualitat del semen, són els responsables d’aproximadament el 25% d’aquests casos
Dedicar diàriament més temps a activitats físiques d’intensitat moderada-alta i menys temps a activitats sedentàries, com veure la televisió, s’associa a tenir menys factors de risc cardiometabòlic com l’obesitat, la diabetis i alguns components de la síndrome metabòlica. Així ho indiquen els primers resultats fets públics de l’estudi multicèntric PREDIMED-PLUS
Consumir greixos saturats i d’origen animal, com la mantega, rica en àcids grassos saturats i trans, s’associa a tenir més risc de patir diabetis tipus 2. En canvi, el consum de iogurt sencer comporta menys risc. És el resultat del seguiment durant quatre anys de més de 3.000 homes i dones d’entre 50 i 80 anys participants en el projecte PREDIMED, estudi clínic d’intervenció nutricional en pacients amb alt risc cardiovascular
Beure més de cinc gots per setmana de begudes ensucrades o edulcorades, incloent-hi les begudes light i els sucs de fruita, augmenta l’obesitat abdominal, la hipertensió arterial, els nivells de triglicèrids en sang i redueix el colesterol bo. Són les principals conclusions d’una recerca realitzada en 1.868 persones d’entre 55 i 80 anys amb un alt risc cardiovascular. El treball forma part de l’estudi PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània), i els resultats s’han publicat a la revista Journal of Nutrition